Premsa

30
Oct

La Jornada dels Economistes 2019 reclama impulsar l’economia digital i la sostenibilitat

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol destaca que “Espanya està incomplint de manera flagrant l’objectiu que va assumir segons l’Estratègia Europa 2020 de situar la pobresa a final del 2019 en tres punts per sota de la que hi havia el 2009”. Gasol també posa èmfasi en “la falta d’inversió de l’Estat a Catalunya”.

El president del Consejo General de Economistas Valentí Pich assegura que “els economistes tenim la responsabilitat d’introduir una cultura econòmica i financera a la societat perquè els governants puguin prendre mesures poc populars a curt termini”.

El secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya Albert Castellanos afirma que “els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 vincularan, per primera vegada, les prioritats del Govern als objectius del desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030”.

L’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 Cristina Gallach subratlla que “els avenços tecnològics oferiran enormes beneficis a la societat sempre que s’enfoquin de manera directa i inequívoca cap al desenvolupament sostenible”.

Un miler de professionals de l’economia i de l’empresa han assistit avui a la 24a edició de la Jornada dels Economistes que organitza anualment el Col·legi d’Economistes de Catalunya a l’Hotel Crowne Plaza Barcelona Fira Center de Barcelona i que enguany s’ha centrat en abordar l’economia digital i la sostenibilitat, dos conceptes íntimament lligats i que preocupen a nivell social pels seus efectes a curt, mig i llarg termini.

A la inauguració de la jornada hi ha intervingut el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Anton Gasol, el president del Consejo General de Economistas Valentí Pich i el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya Albert Castellanos.

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol ha destacat que “a Espanya, la crisi i la posterior recuperació ha ampliat la bretxa entre les regions espanyoles i la resta de la Unió Europea” i ha afegit que “Espanya també perd força en innovació per la manca d’inversió i estratègia”.

D’altra banda, Anton Gasol ha afirmat que “les inversions de l’Estat a Catalunya segons els imports pressupostats i els executats, s’assemblen com un ou amb una castanya”. En aquest sentit ha concretat que “amb dades de la Intervenció General de l’Estat (IGAE), es posa de relleu que en els darrers sis anys (2013-2018), l’Estat ha deixat d’invertir a Catalunya 2.214 milions respecte a la xifra pressupostada” i ha afegit que “només l’any 2018 es van deixar d’executar 555 milions d’euros”.

Gasol ha subratllat que “a Catalunya patim un deficient sistema de finançament autonòmic” i ha criticat que “la tan promesa reforma sigui al calaix des del 2014”. “Amb
dades de 2017, Catalunya és la 3ª comunitat en aportació 2.757 €/hab, i la 10ª en rebre 2.468 €/hab”, ha recordat el degà del CEC.

Anton Gasol també ha posat èmfasi en el fet que “Espanya està incomplint de manera flagrant l’objectiu que va assumir segons l’Estratègia Europa 2020 de situar la pobresa a final del 2019 en tres punts per sota de la que hi havia el 2009”. És per això que ha demanat “analitzar les diferents propostes sindicals i de l’AiREF de cara a avaluar la introducció d’una renda mínima per fer front a la pobresa severa”. Finalment ha apuntat que “cal un nou contracte social semblant al que es va aconseguir desprès de la Gran Depressió dels anys trenta i de la segona Guerra Mundial, mitjançant el qual aquells que els anava bé es van comprometre a no deixar enrere ningú”.

El president del Consejo General de Economistas Valentí Pich ha assegurat que “els economistes som útils quan intervenim en el debat social, transmetent idees i conceptes
perquè les persones, empreses i institucions puguin avaluar amb la màxima certesa quins són els seus objectius i mitjans”. Pich ha afegit que “els economistes també tenim la responsabilitat d’introduir una cultura econòmica i financera al conjunt de la societat a fi i efecte que els nostres governants puguin prendre mesures poc populars a curt termini”. El president del Consejo General de Economistas ha destacat que “fer futurologia hauria d’estar prohibit en la professió de l’economia, ja que l’únic que podem fer és descriure les variables que poden influir”. D’altra banda ha apuntat que “les idees que transmetem com a economistes han de ser clares i precises, des d’una posició d’independència i destriant clarament el que és essencial del que és accessori”. Finalment, Valentí Pich ha explicat que “properament des del Consejo General de Economistas presentarem un manual per la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a les empreses”.

Seguidament, el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya Albert Castellanos ha ressaltat que “l’Agenda 2030 marca el camí que hem de seguir en el futur per avançar cap a un creixement més igualitari, inclusiu, sostenible i respectuós amb la diversitat”. Castellanos ha afegit que “de del govern estem tan convençuts que aquest ha de ser el camí que els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 vincularan, per primera vegada, les prioritats del Govern als objectius del desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030”. Segons Castellanos, “aquesta és la manera de garantir que els compromisos del Govern amb el desenvolupament sostenible van més enllà d’una declaració d’intencions”. Castellanos també ha afirmat que “són prioritats que poden ser compartides per persones amb sensibilitats i posicions molt diferents dins de l’espectre polític, i per això apel·lem a la responsabilitat dels grups parlamentaris per poder aprovar els pressupostos del 2020 després de les eleccions del 10-N”.

La conferència inaugural de la Jornada dels Economistes 2019 ha anat a càrrec de l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 Cristina Gallach. Gallach ha recordat que “la revolució digital implica millora del benestar, més béns i serveis, menys barreres i més productivitat sobretot pels menors costos de producció” i ha afegit que “els dos grans reptes de la tercera revolució industrial són l’emergència climàtica i la desigualtat”. L’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 ha afirmat que “Espanya ocupa bones posicions en rànquings europeus de digitalització o ús de  dades obertes, però en canvi ocupa les pitjors en igualtat o pobresa infantil”.

D’altra banda, Cristina Gallach ha apuntat que “el capitalisme de lliure empresa vindrà supeditat per l’obtenció de beneficis amb propòsit” i ha afegit que “la memòria de sostenibilitat de les empreses no és suficient, ha d’estar en els centres dels comptes de les companyies i també al centre de les polítiques públiques” “La sostenibilitat no és un afegit, és el pilar central”, ha recalcat. En aquest sentit ha assegurat que “els avenços tecnològics oferiran enormes beneficis a la societat sempre que s’enfoquin de manera directa i inequívoca cap al desenvolupament sostenible”.

En relació als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per unanimitat a les Nacions Unides i que tots els països s’han compromès a complir de cara al 2030, Gallach ha afirmat que són els “to do list” del planeta. També ha destacat que la nova Comissió Europea ha apostat clarament per l’Agenda 2030 i que a Espanya es dona una vertical d’acceleració de la seva implementació.

La jornada també ha combinat un total de 14 sessions professionals i estratègiques amb més de 60 ponents entre les quals es troben, a tall d’exemple, “Valoració d’empreses de base tecnològica”, “Revolució del 5G”, “Transformació digital a Catalunya: visió i reptes en sectors claus”, “Intel·ligència artificial, supercomputació i nous perfils professionals a l’empresa”, “Els impactes fiscals del Brexit”, “o “Esports i e- Sports, 5G i la immersió en la realitat virtual”.

Comentaris i suggeriments

55 + = 57