Ana Garcia

vicepresidenta segona de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Ana Garcia

vicepresidenta segona de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Biography

Ocupació actual: Finance Process Management –empresa líder mundial japonesa-alemana

Vice-presidenta 2ª de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat, Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Formació: Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona

PMD 2010- ESADE

Frankfurt Business School

Membre del ,,Energy Institute,, – London- UK

Membre de la Taula Inter-professional de l´energia

La nova revolució digital, anomenada 4.0, sembla un factor determinant en el canvi en la distribució de la renta entre els factors de producció capital i treball. Des d’aquesta visió econòmica, els augments de productivitat queden vinculats al factor capital. A més estan apareixen noves formes empresarials i models de negoci disruptius. No obstant, amb un món massificat, amb els recursos naturals sobreexplotats, i amb un model productiu on les emissions contaminants i els residus són considerats i acceptats com a danys col·laterals, aquests nous models tecnològics no semblen que vinguin a ajudar a solucionar el problema, sinó que s´intueix com una nova forma de capital més productiva i lucrativa sense tenir en compte els impactes socials i ambientals que comportarà.
Poden utilitzar-se els robots per millorar el medi ambient en operacions arriscades i dures de restauració que només “ells” poden fer? Si bé és cert que la robotització obrirà les portes a noves oportunitats i formes de fer, facilitant la vida de les persones, s´ha de veure si això també comportarà destrucció de llocs de treball i precarització dels que quedin, disminució de la renda disponible dels treballadors, eixamplant les desigualtats entre els que més tenen i els que menys, augmentat encara més la sobreexplotació de recursos i externalitats negatives.
La doctora Carla Pérez Centennial Professor de la London School of Economics va fer una visita a la Universitat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i va apuntar que els últims anys han estat de crisi intensa, generada en la seva base per una revolució tecnològica i industrial que ens ha aportat una sèrie de nous coneixements i tecnologies amb el denominador comú de les anomenades TIC. Aquesta digitalització ens transforma la manera en la qual vivim, consumim i produïm béns i serveis. Però fins a la data aquesta revolució ha estat desordenada, desigual i forçada, com sempre fan al principi les revolucions tecnològiques. I això és perquè la nova tecnologia i les seves aplicacions han corregut sobre un món i una cultura construïts per l’anterior revolució, analògica.

Actualment estem en una nova oportunitat, les noves tecnologies estan cridades a digitalitzar la nostra vida, el nostre consum i la nostra producció de béns, serveis i experiències. El nou estil de vida és radicalment millor connectat, més col·laboratiu i menys consumidor d’energia i recursos naturals. L’estratègia, un cop més, passa per desenvolupar, de manera ordenada, inclusiva i participada, una transició cap a les noves nocions de societat i economia. La nova vida digital ens ha d’aportar increments en la qualitat de vida de la majoria, un molt menor impacte sobre el clima i el planeta i, també, un creixement econòmic transversal a molts sectors, que generi ocupació per a tota la nostra població activa.

La taula rodona estarà formada per cinc empreses rellevants a l´era de la robotització que desde l´aspecte econòmic, ambiental i social explicaran com l´era de la robotització i digitalització están canviant els seus models de negocis: el Sr. Daniel Lancho, director tècnic i d’operacions de KH LLoreda, Mª Angeles Tejada, directora general Public Affairs Randstad España, Sr. Victor Vicens, director mèdic i cofundador d’Abi Global Healthcare, Sra, Milagros Rey, Responsable Innovació Smart Client i Sr. Jose Antonio González, CEO en ARQUIMIA. La taula estarà moderada per l´economista Josep Lladós Masllorens profesor agregat dels Estudis d’Economia i Emprsa de la UOC que amb una petita introducció per contextualitzar la nova era conduïrà a les empreses amb preguntes creant dinamicitat al debat.
(*)Extracte de l´article del 23 de juny de 2017 de Jordi García Brustenga

All session by Ana Garcia