Joan Antoni Hueto

coordinador del Procés Quirúrgic de l’Àrea General de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron

Joan Antoni Hueto

coordinador del Procés Quirúrgic de l’Àrea General de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron
linkedin-icon

Biography

Biografia: Coordinador de Cirurgia Campus Vall d’Hebrón

Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona

Especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial

Màster en Direcció d’Organitzacions Sanitàries per ESADE

Professor associat del Departament de Cirurgia de la Universitat Autònoma de Barcelona

Cirurgia i robots: cap a on anem

  • Estat actual de la robòtica en cirurgia
  • ¿Es la tecnologia robòtica cost/efectiva?
  • Integració de tecnologies i nous procediments mínimament invasius
  • ¿Com canviarà la tecnologia la feina dels cirurgians i infermeres del futur?

Els avenços tecnològics han anat de la mà amb el progrés de la cirurgia. La introducció de la anestèsia que va permetre eliminar el dolor inherent als procediments i va possibilitar plantejar-se intervencions quirúrgiques impossibles fins a les hores. La laparoscòpia va permetre reduir significativament el traumatisme de la via d’accés i eliminar en molts casos la necessitat d’ingrés hospitalari i una ràpida incorporació a la vida laboral dels pacients.

La introducció de la tecnologia robòtica obre noves perspectives i camins en la innovació de la cirurgia. Els dispositius disponibles actualment permeten augmentar la habilitat i precisió del cirurgià, introduir-se en recons de l’organisme on l’accés era perillós o molt traumàtic sense risc. Els dispositius disponibles actualment han demostrat que poden reduir el temps de les intervencions quirúrgiques, reduir el traumatisme i les seqüeles de les intervencions en la prostatectomia, la cirurgia de la obesitat, ginecològica i colorectal.

Tot i que aquests aparells son cars i complexos, la optimització dels fluxos de pacients i la eficiència operativa al quiròfan permeten fer les inversions en aquests equipaments cost/efectives.

La massiva introducció de tecnologies en cirurgia precisarà de canvis en la formació dels cirurgians i infermeres i incrementarà les necessitats de coneixements tècnics i de certificació dels professionals. Es probable que la robotització quirúrgica porti a una major especialització dels cirurgians en procediments i dispositius. Actualment es necessari tant per cirurgians como per infermeres obtenir una certificació per operar amb els robots actuals com el Da Vinci, i es ben segur que els nous robots seguiran aquest model.

Els espais de les sales d’operacions i els hospitals també s’hauran d’adaptar a noves necessitats. La organització per processos de la activitat dels hospitals serà imprescindible per fer rendibles les inversions en tecnologia en uns temps que els cicles d’obsolescència dels aparells no paren d’escurçar-se.

All session by Joan Antoni Hueto