Josep Maria Gallart

economista i vicepresident de la Comissió d’Organització i Sistemes d’Informació del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Josep Maria Gallart

economista i vicepresident de la Comissió d’Organització i Sistemes d’Informació del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Biography

Ocupació actual: Titular de l’Òrgan de Control Intern del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya i col·laborador com a professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona en la Facultat d’Economia i Empresa en el Grau d’Empresa i Tecnologia. Actualment també Vicepresident de la Comissió d’Organització i Sistemes d’Informació del Col·legi d’Economistes de Catalunya i de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID).
Anteriors ocupacions: Des de l’any 2000 ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i anteriorment en el sector privat en les àrees d’administració i finances, comptabilitat i control de gestió en el sector dels hidrocarburs, els recursos humans i la consultoria.
Formació: Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Especialitat d’Economia d’empresa. Cursos en ètica i responsabilitat social i auditoria interna.

El 13 de febrer de 1936 es va estrenar a Londres una pel·lícula que feia una crítica irònica als canvis en els processos productius, en com les màquines i el capitalisme li treien humanitat a les persones i als treballadors. Era “Modern Times” escrita i dirigida per Charles Chaplin. El film volia reflectir un temps de canvis i de pors, en plena revolució industrial i durant la depressió econòmica del 1929. Si Charles Chaplin fes avui la pel·lícula, potser en el fons no s’allunyaria tant del que va veure en el seu dia amb la revolució industrial. Quan a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta del segle passat es va començar a generalitzar l’ús de la informàtica y les comunicacions, molts preveieren increments exorbitants de la productivitat que es traduirien en la desaparició de milions de llocs de treball. Avui ens trobem davant d’un nou repte, la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) i la robotització, el que anomenem la revolució 4.0. On també ens trobem amb nombrosos estudis que parlen d’increments de la rendibilitat i productivitat de les empreses a costa de la desaparició de professions i llocs de treball.

Una vegada més segurament es constatarà, i com ens ha demostrat la història de la humanitat, que ens trobem davant de nous reptes que comportaran una transformació del nostre entorn al qual ens haurem d’adaptar.

Evidentment la nostra professió no és un excepció i la irrupció de la IA esta plantejant un canvi en la manera de fer davant un entorn on les empreses generen multitud de dades i informació que tenen implicacions en els seus processos de negoci i per tant en els seus estats financers. Els mètodes clàssics de comptabilització i d’auditoria segurament s’han de transformar i evolucionar, on la robotització i la IA poden ser unes bones eines que ens poden ajudar en aquest entorn digital i del big data en el que actuen tots els operadors econòmics.

Durant el 2016 les anomenades big four del sector de l’auditoria han introduït la robòtica de forma sistemàtica en la elaboració dels seus informes. En els processos de negoci les firmes de consultoria també ja parlen de RPA (Robotic Process Automatition) oferint serveis professionals i solucions IT en aquest sentit, arribant a acords amb empreses de robòtica i intel·ligència artificial per l’optimització dels processos de negoci de les empreses. Aquest és un procés que no només te impacte sobre les grans empreses sinó, que també en te en les pimes i els serveis professionals, i, com no, en la societat. Un procés sobre el que cal reflexionar-hi.

Us proposem una sessió en format de taula rodona amb tres ponències on debatre sobre com afrontar aquests nous reptes:

Una primera ponència amb la firma Deloitte que s’està posicionant com un referent al nostre país en solucions RPA orientades a la optimització de processos de negoci empresarial, i que recentment ha signat una aliança estratègica amb una companyia creadora d’una plataforma de robots software.

La segona ponència estarà orientada a les pimes i als despatxos professionals, atès que també aquesta revolució 4.0 els impactarà. En aquest cas comptarem amb l’empresa Sage que recentment ha integrat una solució de robòtica en les seves solucions de gestió financera per a les empreses.

Y finalment i com a pas previ a obrir el debat de la sessió, comptarem amb una tercera ponència desenvolupada per un consultor en màrqueting i comunicació que ens aportarà una visió més reflexiva sobre aquest procés imparable de transformació cap a la robotització i les implicacions d’aquesta revolució 4.0 en la societat, les formes de treballar i d’organitzar-se de les empreses.

All session by Josep Maria Gallart