Miquel Barceló

economista i enginyer industrial

Miquel Barceló

economista i enginyer industrial

Biography

Biografia: Doctor enginyer industrial per la UPC

Llicenciat en ciències econòmiques per la UB

Amplia experiència professional al sector privat i a l’administració pública.

Director General de l’Institut Català de Tecnologia (1987-1999)

Diputat al Parlament de Catalunya (1999-2004) i president de la comissió d’indústria

President de la societat 22@ Barcelona (2004-2007)

President de la Fundació Btec (2006-2012)

Actualment ocupa les següents funcions:

 • Soci de la societat consultora InnoPro.
 • Expert de la Unio Europea DGRegio

Ha escrit nombrosos llibres i articles , dels que destaquen:

 • Innovació tecnològica i indústria a Catalunya, ed. La llar del llibre, 1993.
 • La ciudad digital, Beta editorial, 2001 (versió en castellà 2002.).
 • Catalunya, un país industrial, Ed. Pòrtic, 2003.
 • Gestion de proyectos complejos, Ed. Piramide 2013
 • Citynomics, Ed. Innopro, 2016

Actualment es director del Master MBI de la UPC i ha estat professor associat d’Economía del Coneixement a la UPF.

L’any 1947, tres físics que treballaven als laboratoris de la Bell a Nova York, John Bardeen, Walter Bratain i William Shockley, van inventar el transistor. Aquest es l’origen històric, que en el seu dia va passar totalment desapercebut, de la revolució digital posterior. Entre aquell moment i ara, hi ha hagut una explosió d’innovacions, basades fonamentalment en la Llei de Moore, que diu que cada 18 mesos es multiplica per dos el nombre de transistors que hi ha en un xip. A partir d’aquí,  avui assistim a una explosió de funcions exponencials que impliquen a un conjunt ampli de noves tecnologies, que estan transformant radicalment l’economia mundial.

Cada un de nosaltres portem avui a la butxaca milers de milions de transistors, i tenim més capacitat de memòria i de càlcul que tots els grans armaris d’electrònica que van servir l’any 1969 per portar l’home a la lluna. Actualment es calcula que al món hi ha uns 5.000 milions de dispositius connectats a internet i s’estima que cap al 2030 seran més de 1 bilió. Aquest món exponencial planteja grans reptes i grans oportunitats, tan a les persones com a les empreses com a ciutats i països. Per un país industrial com Catalunya, es important preguntar-se quina serà la resposta que la nostra indústria serà capaç de donar a aquest gran repte i si sabrem aprofitar les grans oportunitats que aquest nou món ens ofereix.

Es pot definir la indústria 4-0 com el procés de transformació digital aplicada a la indústria de la producció; es tracta de veure com la introducció de les noves tecnologies digitals s’aplica als sistemes productius del segle XXI. I també de pensar en quins nous models de negoci poden aparèixer al voltant de la producció industrial. La nova cadena de valor industrial es torna més complexa i apareixen noves especies que comporten grans oportunitats.

La indústria 4.0 és un concepte molt ampli però es sol considerar que està formada per vuit grans famílies tecnològiques:

 1. Big data
 2. Cloud Computing
 3. IOT (Internet of Things)
 4. Realitat virtual i augmentada
 5. Robòtica
 6. Ciberseguretat
 7. Simulació i prototipatge
 8. Integració de processos

En aquesta sessió, ens plantejarem algunes preguntes i intentarem avançar algunes respostes, encara que només siguin provisionals. Per exemple:

Quina és la base, i l’abast real, d’aquest procés de transformació radical basat en la digitalització dels processos i en l’emergència de nous models de negoci? Quins son els principals factors de canvi a tenir en compte en un món digital i exponencial? Com podem adaptar les organitzacions actuals cap a “Organitzacions exponencials” (veure Salim Ismail) i com podem aprofitar l’emergència de nous models de negoci basats en costos marginals zero? Com afectarà en general aquesta nova revolució a la indústria catalana? Quina serà la lògica dels nous processos productes o models de negoci? Aquestes i altres preguntes, que sortiran del debat obert amb els participants, ens haurien de permetre avançar en una millor comprensió del que representa avui el concepte Industria 4.0 i de com pot afectar al futur de la nostra economia.

All session by Miquel Barceló