Sr. Albert del Valle

Graduat d’Empresa i Tecnologia. Treball Final de Grau sobre “5G. Oportunitat de negocis i serveis”

Sr. Albert del Valle

Graduat d’Empresa i Tecnologia. Treball Final de Grau sobre “5G. Oportunitat de negocis i serveis”
linkedin-icon

Biography

Ocupació actual: Consultor junior, participant en projectes d’implementació i manteniment a Loyic IT
Formació: Grau en Empresa i Tecnologia per la UAB

Principals idees que s’exposaran:

  • Característiques destacables del 5G (velocitat i latència ultra-baixa)
  • La latència ultra-baixa conduirà a noves oportunitats de negoci
  • Desplegament progressiu de la xarxa 5G
  • Model de negoci 5G a curt termini: plataforma digital
  • Sectors i models d’aplicació

Sinopsi de la intervenció:

L’evolució de les tecnologies en les darreres dècades ha anat lligat de la mà amb millores en cada una de les generacions, iniciant amb l’1G ara fa més de 40 anys, fins l’any 2020, on apareix el 5G. Cada vegada apareix una nova generació, l’aspecte que sempre es destaca més és la velocitat addicional que aportarà aquesta tecnologia en relació a l’anterior. En aquest cas no és així.

L’element diferencial del 5G és la latència, la latència ultra-baixa, que comportarà nous usos i oportunitats de negoci que actualment no poden ser possibles amb 4G.

Les característiques del 5G conduiran a la possibilitat de nous casos d’aplicació com ara la robòtica industrial controlada a temps real i a distància, el cotxe connectat o els drons contra incendis per assistir als cossos de bombers.

No obstant, molts dels productes que sorgiran amb aquesta nova tecnologia, no seran possible ni viables econòmicament fins que la xarxa estigui àmpliament implementada. El desplegament del 5G es realitzarà de manera progressiva, degut a les elevades inversions econòmiques que requereix la infraestructura, però també per la precària situació en xifres d’endeutament a les quals estan sotmeses les grans operadores de telecomunicacions, encarregades de la implementació i el manteniment de la xarxa. Per aquest motiu, el desplegament de 5G es realitzarà paral·lelament amb la generació de models de negoci que realment assegurin i justifiquin aquestes inversions.

A curt termini, una de les inversions més rendibles aprofitant l’ús de la tecnologia 5G, i especialment la seva baixa latència, sigui la plataforma digital com a base de negoci. Un model o només intervenen els creadors del producte o servei i els consumidors d’aquest, tot centrat en l’ús d’una plataforma de software.

L’empresa capaç de combinar un bon producte o servei impulsat amb 5G, on el seu motor de control i distribució sigui una plataforma de software que integri tots els serveis pel consumidor, obtindrà una important avantatge competitiva en relació als seus competidors.

L’objectiu d’aquesta plataforma consistirà a gestionar, controlar i distribuir el producte o servei corresponent a partir de la connexió dels dispositius a la xarxa 5G. La plataforma també estarà connectada a aquesta infraestructura 5G i des d’aquí controlarà tots els dispositius de la xarxa i oferirà serveis públics al núvol per a l’usuari.

Els sectors d’aplicació de la plataforma digital més adequats donades les circumstàncies de desplegament de xarxa i donats els importants beneficis que aportarien són:

  • Sanitat (operacions quirúrgiques remotes)
  • Educació (graus/postgraus/màsters a distància)

All session by Sr. Albert del Valle