Sr. Josep Rof

Assessor en IT i millores de negoci basats en Innovació i Tecnologia-Innovement.

Sr. Josep Rof

Assessor en IT i millores de negoci basats en Innovació i Tecnologia-Innovement.
linkedin-icon

Biography

Ocupació actual: Assessor de tecnologia i transformació de negoci
Anteriors ocupacions:
 • CIO Internacional- Suez – Paris
 • CTO – Suez – Paris
 • CIO – Agbar- Barcelona
 • CEO – Citius Avanza – Barcelona
 • CEO – CCS (ara Unit 4) – Barberà del Vallès
 • VP Business Development – Vanenburg – Ede (Països Baixos)
 • CEO – Vanenburg Spain – Barcelona
 • CEO – Baan Ibérica – Barcelona
 • CEO – Prodstar – Barcelona
 • Sofemasa – Consultor – Barcelona
 • Talleres Rof – Director Tècnic- Sabadell
Formació:
 • Enginyer Industrial – UPC
 • MBA – ESADE

Als inicis de la dècada dels 80 del segle passat el concepte de gestió integral i en temps real ja es veia com un concepte que aviat podia ser realitat. En aquell temps, es parlava de CIM (Computer Integrated Manufacturing). L’objectiu era que tota una empresa estigués integrada. Fins i tot hi havia fabricants que oferien solucions “From shop floor to Boardroom” (Del Taller al Consell). Però la manca d’estàndards i la poca capacitat de processament i d’emmagatzematge de dades, va fer que es quedés en un visió que només varen poder aplicar, en part, sectors molt avançats com l’aeroespacial o l’automoció.

Cap als noranta comencen a aparèixer les primeres solucions de gestió integral (ERP – Enterprise Resource Planning) i que anaven més enllà de la part productiva. La “integració” es feia perquè les suites ho volien contemplar tot. Al mateix temps, apareix Internet com una eina real de comunicació i integració entre les empreses.

El concepte d’internet s’expandeix i a la dècada dels 2000 comencen a aparèixer aplicacions creades nativament per aquest entorn. De les “business suites” passem al “best of breed”. Moltes aplicacions treballen a Internet. I en les plantes, els PLCs (programmable logic controller) ja son, de fet, ordinadors. El problema però, torna a ser la integració i la orquestració.

En la dècada actual fa una explosió la mobilitat, s’industrialitza realment l’entorn d’Internet i augmenten les bandes de telecomunicacions. Sembla que la gestió en temps real ja es quasi una realitat. Moltes empreses, de fet, treballen en temps real i aquesta gestió s’estén a tota la cadena de subministrament.

I arribem a la dècada del 2020 on, de fet, hi hauria d’haver una integració plena. És l’època que ens ve amb el IOT (Internet of Things), la Indústria 4.0, les telecomunicacions 5G amb alta velocitat i quasi sense latència i una escalabilitat de les infraestructures en el núvol que permet una alta capacitat de càlcul a emmagatzematge per a tothom.

Sembla que, teòricament, ara si podem parlar de integració en temps real però serà realment efectiva? Molts sectors com ara la logística, la indústria o l’agricultura fan grans esforços en aquest sentit.

De totes maneres, hi ha molts reptes:

 • Ho podran aprofitar les PIMES i no sols les grans empreses?
 • Hi ha realment una base sòlida quan encara no hi ha prou estàndards i el 75% del projectes de IOT fracassen?
 • S’adaptaran les empreses a aquest nou entorn i ho aprofitaran per canviar les seus paradigmes?

Per acabar, recordem que l’economista txec Alois Schumpeter distingia tres tipus de cicles econòmics, que identificava com cicles de Kitchin (40 mesos), Juglar (10 anys) i Kondratiev (60 anys). Comentava que els últims són els més importants, ja que es produeixen a partir d’innovacions “de primer grau” que transformen els fonaments mateixos del sistema econòmic: la destrucció creativa. Estem davant d’aquest tipus de revolució?

Per parlar d’aquest temes hem convidat al Dr. Jaume Hugas, Professor Titular d’Operacions, Innovació y Data Sciences d’Esade i que farà un enfoc en la Indústria 4.0 i els canvis de model de negoci, Joan Reixach, Soci i Responsable d’Expansió de FarmaOffice, que tractarà del canvi de model en el retail farmacèutic i Jonás de Miguel, Vice President Business Development Agriculture de SUEZ que parlarà sobre les disrupcions tecnològiques a l’agricultura. Desprès de les conferències farem un debat amb preguntes.

All session by Sr. Josep Rof