Sr. Ramon Salabert

Economista i conseller assessor de SII Concatel

Sr. Ramon Salabert

Economista i conseller assessor de SII Concatel
twitter-icon linkedin-icon

Biography

Ocupació actual:
 • Consultor Independent.
 • Professor Associat de la UAB. Empresa i Tecnologia.
 • Conseller de Concatel
Formació: Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB. PADE per IESE.

Ens trobem en una nova fase de la transformació digital a la nostre societat. La que esdevindrà derivada de la nova generació de xarxes i tecnologies mòbils, la denominada 5G.

Desprès de 7 anys de l’aparició del primer telèfon mòbil 4G, la quinta generació de la telefonia mòbil 5G, ja arriba amb força i anuncia el seu desplegament a partir del 2020.

Aquesta irrupció revolucionarà el mon de les comunicacions, pro, més encara, el de la economia i la industria en el seu conjunt.

Al revisar les diferents generacions de xarxes, observem una cadència de uns 10 anys entre una generació i la següent. Així tenim, a tall de recordatori:

1G: Va aportar serveis basics de veu. 2,4 Kbps

2G: Incorpora els SMS i una millora en la cobertura. 64 Kbps

3G: Internet arriba al mòbil amb serveis basics de veu i dades. 2000 Kbps

4G: Dissenyat bàsicament per la transmissió de dades. 100.000 Kbps

5G: Una revolució que introdueix alhora tres paràmetres fonamentals y disruptius:

 1. Velocitat: Permet vídeos 8K o descarregar una pel·lícula en 3D en 6″
 2. Introdueix la possibilitat  de connectar milions d’aparells a Internet: A 1992 hi havia 100 milions de connexions,  al 2020 hi hauran 50.000 milions de connexions, això obre la porta al Internet of Things (IoT).
 3. La latència, es a dir, el temps de resposta del que fem, no serà superior a 1 milisegon, això ens permet desenvolupar la realitat augmentada (AR) o pot permetre una cirurgia a distancia.

Gracies a la combinació del augment de la velocitat i la disminució de la latència apareixen noves possibilitats que la NMGN (Net Generation Mobile Networks Alliance) ha classificat en set àmbits que es veuran millorats i beneficiats gracies al 5G:

 1. Accés de banda ample en zones urbanes d’alta densitat: Desenvolupament del sector audiovisual.
 2. Alta velocitat per usuaris en mobilitat: Dades en trens, computació remota, aeronaus.
 3. Internet of Things massiu: Xarxes de sensors, domotica, wearables, sistemes de vigilància….etc.
 4. Serveis de difusió en temps real: Informació de congestions de tràfic, o serveis on hi ha grans aglomeracions de gent.
 5. Accés de banda ample ubiqua: Propicia les comunicacions extremes en temps real. I això possibilita el cotxe autònom.
 6. Comunicacions ultra fiables: Control de robots/Drons. Supervisió remota de la salut o seguretat publica.
 7. Comunicacions Lifeline: Serveis per controlar i previndré catàstrofes o situacions extremes com incendis extraordinaris.

El procés de desplegament del 5G serà, no obstant, lent, donat que requereix inversions multimilionàries  i, per tant, la progressivitat de la implementació anirà en paral·lel a la generació de models de negoci que justifiquin aquestes inversions.

El que es evident es que gestionar grans volums d’informació (dades), amb baixa latència en temps real, desplegarà nous serveis basats en el núvol amb aplicacions revolucionaries com el blockchain, la realitat augmentada, la Intel·ligència Artificial o Internet of Things. El 5G impulsarà, encara mes, la digitalització de la economia i la transformació digital de la societat en la propera dècada.

Aquest serà el debat que proposem amb els nostres ponents, Mercedes Fernàndez, gerent de Innovació de Telefònica España, César de Marco, responsable “5G Connected Car” de SEAT i Albert del Valle Graduat d’Empresa i Tecnologia.

All session by Sr. Ramon Salabert